Warsztaty kulinarne

W dniu 01.10.2012r.w miejscowości Nowe Bosewo na terenie ośrodka Lipnik Park odbyły się warsztaty kulinarne zorganizowane przez Lokalną Grupę Działania „Równiny Wołomińskiej” w ramach projektu współpracy o akronimie SZREK(Smaczna Regionalna Europejska Kuchnia). Spotkanie poprowadził Pan Marek Gąsiorowski – Członek Zarządu Stowarzyszenia Slow Food Polska. W programie warsztatów znalazł się wykład Pana Marka pt. „Cudze chwalicie swego nie znacie” na temat kuchni tradycyjnej i regionalnej oraz produktów regionalnych używanych do produkcji potraw. Następnie w sali kominkowej ośrodka Lipnik Park został zorganizowany konkurs potraw tradycyjnych i regionalnych, przygotowanych wcześniej przez uczestników. Na początku komisja w składzie:

  • Pan Marek Gąsiorowski – Członek Zarządu Stowarzyszenia Slow Food Polska, Degustator
  • Pan Stanisław Jastrzębski – Wójt Gminy Długosiodło
  • Pani Ewa Karczewska – Zastępca Wójta Gminy Długosiodło
  • Pan Rafał Rozpara – Prezes LGD „Równiny Wołomińskiej”
  • Pani Beata Trojanek – Wiceprezes LGD „Równiny Wołomińskiej”
  • Pan Maciej Puławski – Członek Rady LGD „Równiny Wołomińskiej”
  • Pan Jacek Staniszewski – Pracownik ds. doradztwa beneficjentom z LGD „RW”
  • Właściciel Karczmy „Wielka Lipa”

oceniła potrawy za smak, wygląd, nazwę i oryginalność.
Następnie członkowie komisji wręczyli nagrody rzeczowe dla najlepszych. Za pierwsze miejsce maszynkę do mielenia mięsa firmy Zelmer, za drugie – opiekacz , gofrownica i mini grill w jednym, za trzecie – mikser zelmer wraz z jogurtnicą. Pozostali uczestnicy otrzymali blendery (rozdrabniacze) za wzięcie udziału w konkursie i przygotowanie potraw.
Lista rankingowa
I. Pierwsze miejsce zajęła Pani Joanna Szydlik z Gminy Brańszczyk za wykonanie 3 potraw:

  1. Brańszczykowskie kluchy
  2. Bużny leszcz w zalewie octowej
  3. Pomazonka

II. Drugie miejsce zdobyła Pani Danuta Jasińska z Gminy Klembów za produkty wykonywane metodą tradycyjną:

  1.   Szynka z nogą
  2. Kiełbasa palcówka
  3. Pasztetowa

III.Trzecie miejsce zdobyła Pani Ewa Wagner za 2 potrawy:

  1. Tort „Zimowy ogród”
  2. Ryba faszerowana Babci Zosi

Wyróżnienia:

  1. Pani Anna Gołoś KGW z Gminy Strachówka za „Cepeliny z miętą” – odkrycie nowego smaku na warsztatach kulinarnych
  2. Pani Eliza Ołdak KGW z Gminy Strachówka za „Cepeliny z mięsem”
  3. Pani Elżbieta Gołoś KGW z Gminy Strachówka za „Kiszoną kapustę z kaszą na żeberkach”
  4. Pani Hanna Wronka z KGW Równe(Koło Gospodyń Wiejskich Równe Gmina Strachówka) za „Krokieciki mięsno – kurkowe”
  5. Pani Helena Żołek z KGW Równe za „Bigos bezmięsny – słodka kapusta” i za „Placki ziemniaczane z grzybkami”
  6. Pani Marzanna Łokietek z KGW Równe za „Sałatkę z boczkiem”
  7. Pani Sabina Nasiadka z Gminy Długosiodło za „Zupę zbójecką”

Nagrody ufundowane przez wójta Gminy Długosiodło:

  • Grupa „Wyjątkowe mamy” z Gminy Długosiodło za „Karkówkę z grzybkami po Długosiedlsku”
  • Grupa „Super mamy” z Gminy Długosiodło za „Długosiedlską babkę kartoflaną”

Po zakończonej ocenie potraw i wręczeniu nagród wszyscy uczestnicy warsztatów, zarówno startujący w konkursie autorzy potraw jak i członkowie komisji wzięli udział we wspólnej biesiadzie.
Autor Beata Trojanek